Střípky z gymnázia

English Easter Hot Cross Buns Bakers

,

Každá země má své tradiční velikonoční pečivo. Češi mají mazanec, Řekové velikonoční sladký chléb Tsoureki, Italové sladké pečivo ve tvaru holubice Colomba pasquale a Angličané kynuté bochánky Hot Cross Buns.

Kvartáni a kvintáni během svých hodin angličtiny s paní učitelkou Anetou Šlemendovou diskutovali a představovali si tradice a zvyklosti, se kterými se setkáme o Velikonocích v anglicky mluvících zemích. Po teorii část z nich zamířila do kuchyně, aby své nově nabyté znalosti předvedla v praxi. Na výsledek jejich snažení se můžete podívat v galerii.

Hot Cross Buns (dalo by se přeložit jako horké bochánky s křížem) se tradičně objevují na stolech Angličanů na Velký pátek. S českými mazanci je spojuje právě symbol kříže, který se v případě Hot Cross Buns vytvoří pomocí pasty z mouky a cukru. Na rozdíl od mazanců jsou bochánky menší, kořeněné a do těsta se kromě rozinek přidávají i jiné druhy sušeného ovoce, například sušená jablka. Často se podávají teplé, namazané máslem.