Střípky z gymnázia

Jak se vaří české pivo?

,

Za historií českého pivovarnictví a tradiční výrobou zlatavého moku se v průběhu dubna vypravili studenti třetího ročníku. Třídy 3.A, 3.B, 3.C a septima navštívily Protivín, kde se vaří pivo Platan, a 3.D a 5.S jely do pivovaru Plzeňský Prazdroj. Pěnivý nápoj vyrobený z ječného sladu, chmele, kvasinek a vody je nedílnou součástí naší kultury. Po celém světě znají unikátní české pivo. Není divu, vždyť se stále dodržuje původní receptura a dbá se na kvalitu používaných surovin.

Studenti si prohlédli prostory, kde se pivo vyrábí a skladuje, a také se dozvěděli, jak se distribuuje. Plzeňské pivo se například prodává ve více než padesáti zemích světa, ostatně Prazdroj je největším exportérem tuzemských piv. Průvodci jim také odtajnili dějiny vaření piva u nás. Exkurze tak byla zajímavá jak pro nadšence do chemie, kteří se seznámili s technologickými postupy a viděli moderní přístroje na výrobu piva na vlastní oči, tak pro milovníky historie.

Foto: V. B., Barbora Krejčíková