Střípky z gymnázia

Do Plzně za zlatým pokladem

,

Pivo. Tento nápoj je pro mnohé jedním z největších českých klenotů. Ale málokdo by uměl popsat celou výrobu piva nebo říct, co vše je k uvaření piva zapotřebí. Právě proto studenti třetích ročníků navštívili 11. dubna Plzeňský Prazdroj. Místo, kde v roce 1842 sládek Josef Groll připravil první várku ležáku, který se později stal populárním po celém světě, a my ho známe pod názvem – Pilsner Urquell.

Hned po příjezdu se studenti rozdělili do tří skupin podle toho, zda jim už bylo 18 let, nebo ne. Poté následovala prohlídka. Nejdříve jim průvodci krátce shrnuli historii Plzeňského Prazdroje. Dále nemohla chybět návštěva stáčírny, kde se za hodinu vyrobí přes 120 000 lahví piva. Také se tu gymnazisté dozvěděli, jaké další druhy piva vznikají v Plzni – Gambrinus, Radegast nebo Kozel. Studenti si mohli prohlédnout i historické pivní varny, které vznikly na počátku minulého století.

Ječmen, žatecký chmel a voda. To jsou tři suroviny, které se používají k výrobě plzeňského piva. Kvalitu surovin mohli třeťáci sami posoudit, a to jejich ochutnávkou. Hořká chuť sušeného chmelu studenty zasáhla hned po prvním soustu.

Na závěr zavítali do sklepů, kde se dodnes vyrábí pivo tradiční metodou. Na zletilé gymnazisty tu čekala ochutnávka piva, při které si mohli užít jeho výjimečnou chuť.