Střípky z gymnázia

Nachmelená exkurze aneb Cesta za zlatým mokem

,

Jak se vyrábí pivo? Odpověď na tuto vlasteneckou otázku vyrazili studenti třetích ročníků zjistit do protivínského pivovaru Platan ve dvou termínech, a to 2. a 4. dubna. Pivo, nektar, malvaz – typicky česká, patriotická záležitost, se tu vyrábí už od šestnáctého století. Exkurze proběhla v rámci výuky chemie. Studenti se ale dozvěděli také leccos o historii pivovaru, a také o využití raka říčního ke kontrole kvality vody. Především však gymnazisté prošli celý proces výroby piva, od vaření až po stáčení.

Jeden orosený ryšavý chlapík s bílou čepicí pak čekal na každého zletilého účastníka akce na jejím konci, v ležáckém sklepě. Ochutnávku neodmítli ani někteří z učitelů, kteří studenty na exkurzi doprovázeli. Těmi byli Iva Šmídová, Marie Hlaváčová, Michaela Kocourová, Ludmila Šmejkalová a Zdeněk Vondrák (ten si i přidal, pozn. red.). Degustace byla zasloužená, ve sklepě se totiž udržuje teplota 4 °C, na což byl svým oděvem málokdo připravený.