Střípky z gymnázia

49°40’58.35″S, 14°00’09.85“V: zeměpisné klání začíná

,

Jako každý rok, tak i letos se studenti všech ročníků – rozděleni do čtyř věkových skupin – snažili o co nejlepší umístění v zeměpisné olympiádě. Tento rok se zúčasnilo dokonce 83 studentů z celého gymnázia a právě kvůli hojnému počtu zájemců se vše odehrávalo 8. února ve školní jídelně. Všechny kategorie měly olympiádu rozdělenou do dvou částí – vědomostní, kde měly různá zadání a úkoly na řešení pouze z hlavy, a praktickou, která spočívala v práci s atlasem.

V kategoriích A (prima) a B (sekunda) vedli žáci souboj jenom mezi svými věkovými vrstevníky. Kategorie A, která byla nejméně početná, měla 8 účastníků, mezi nimiž byl nejlepší Jakub Šmejkal. Na druhém místě skončila Justýna Burdová a třetí příčku si vybojovala Magdaléna Studená. Další kategorie byla (co do počtu žáků) přesným opakem té předchozí, do boje zeměpisných nadšenců se totiž zapojila celá třída, která čítá 33 studentů! Ze sekundánů si nejlépe vedl David Bálek. Kousek za ním zaostal Jiří Hrubant o 1,5 bodu. Pomyslný bronz si odnáší Filip Reissmüller.

Následná kategorie C se skládala již ze dvou ročníků, a to tercie a kvarty. Starší ročník ale zužitkoval své o rok lepší zkušenosti a první příčky ovládl. Všechny porazila Alena Pelikánová, která jako jediná dívka dokázala tento rok vyhrát. Druhé místo si přivlastnil Jakub Dřevo, který měl nejlepší práci s atlasem z této kategorie. Třetí místo tentokrát patří Adamu Karasovi, který se spolu s Alenou Pelikánovou dělil o nejlépe vypracovaný znalostní test.

Poslední kategorie D byla uspořádána pro všechny studenty vyššího gymnázia – od prvních ročníků a kvinty až po ročníky čtvrté spolu s oktávou. Tuto kategorii ovládl Petr Špindler ze sexty s náskokem osmi bodů a hravě také porazil všechny v praktické části. O druhé a třetí místo se už ale sváděl velký boj, rozdíl byl totiž pouhého 0,5 bodu. Nakonec patří druhé místo Davidu Burdovi (sexta), který měl nejlepší teoretickou část. Třetí místo získal Michal Bodický z oktávy.

Všichni, kteří v kategoriích A, B a C vyhráli, postoupili do dalšího kola, které bylo kolem okresním. Podrobnosti k jeho průběhu připravujeme.

Výsledky ke stažení zde.