Nikoliv ona pověstná éčka, ale opravdu áčka si budou moci od prosince ve školní jídelně „vychutnávat“ všichni její strávníci. 13. prosince totiž vstupuje v platnost čl. 44 odst. 1a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Praxi tato nová legislativa, mající kořeny v Bruselu, stanovuje specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Nařízená se týká všech všech článků veřejného stravování jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů apod., které mají za povinnost „jasně a zřetelně“ v jídelních lístcích označit, jaká alergenní složka je v pokrmu obsažena.
V jídelně tak najdete seznam alergenů a v jídelním lístku za každým pokrmem jejich čísla. Už pohled na první prosincový jídelní lístek napovídá, že vedoucím školních jídelen přibude administrativy, neboť, jak připomíná metodický pokyn pro vedoucí jídelen, jediným nealergenem je pouze voda. Podle stejného materiálu však jídelnám neplyne povinnost označovat jako alergeny ovoce nabízené k jídlu. Naopak povinně je potřeba označovat např. obiloviny obsahující lepek, skořápkové plody, mléko, ryby, ale také měkkýše nebo siřičitany. Autoři jídelníčků tak budou muset zkoumat nejen to, jaké alergeny obsahují prvotní suroviny, ale i to, z čeho jsou vyrobena ochucovadla a nejrůznější směsi.
Kuchyně Gymnázia Příbram vaří denně dva druhy jídla a podle výroční zprávy školy ji v loňském roce navštěvovalo 91 % studentů školy. Jídelna nabízí také možnost bezlepkové diety.