Střípky z gymnázia

Санкт Петербург в Чехии

,

První jarní den přivítali studenti gymnázia sedmičlennou návštěvu žurnalistů z ruského Petrohradu. Od čtvrtečního podvečerního příjezdu na ně čekalo 10 programy nabitých dní, které strávili jak tvorbou reportáží a spotů, tak objevováním českých památek po Příbrami, Praze i jejich okolí.

Páteční den navštívili zámek Orlík, léčebnu v Bukovanech, slivický památník či samotnou Orlickou přehradu. Večerní programy si studenti určovali sami a bylo na nich, jak volný čas využijí. V sobotu skupina odjela do Prahy, kde poznávala historii i současnost hlavního města a všichni si tak mohli prohlédnout zákoutí pražských uliček. Nedělní dopoledne strávili studenti z Ruska se svými hostitelskými rodinami a odpoledne vyrazili do hornického muzea, kde prozkoumali hlubiny dolu Anna.

Během následujících třech dní – pondělka, úterka a středy, vyvrcholila veškerá práce na tvorbě reportáží, neboť všichni trávili dopoledne ve škole a ruská návštěva tak měla možnost setkat se se studenty gymnázia. Přivítání se ujali školní orchestr GymBand pod vedením paní profesorky Šmolíkové a studenti kvarty. Ve středu se se studenty setkala osobně paní ředitelka Iva Kadeřábková, které hosté předvedli prezentaci, jež obsahovala představení svého domova – Sankt Petěrburgu. Odpolední programy zahrnovaly návštěvu Q-klubu, prohlídku památníku Antonína Dvořáka na Vysoké u Příbrami nebo dvakrát opakovanou návštěvu aquaparku.

Čtvrteční den začal prohlídkou redakce regionální televize Fonka a následovala exkurze na zámku Dobříš. Další dveře do světa žurnalistiky se otevřely v pátek, kdy skupina poznala zákulisí tvorby místních novin Periskop. V tento den také navštívili Svatou Horu a vyzkoušeli si některé z českých velikonočních tradic v březohorském hornickém domečku. Podvečer tohoto dne proběhlo oficiální rozloučení, ale program stále nekončil.

Sobota se stala dnem nákupů v opět navštívené Praze. Tentokrát cíleně v OC Černý Most, který si vybrali sami hosté. Po příjezdu následovalo neoficiální rozloučení a několik ruských her. A když se posledního, desátého dne, zavřela auta odjíždějících ruských studentek, všichni se již těšili na odlet našich, českých, studentů na severovýchod. Právě do Petrohradu by studenti měli odletět v průběhu září, též na deset dnů.

Celá tato návštěva proběhla za pomoci Česko-ruské společnosti, která vybrala naše gymnázium jakožto hostitelské. Cílem bylo podpořit práci v mezinárodních skupinách, rozšířit znalosti ruského jazyka a poznat nové lidi z oblasti přibližně 2000 km vzdálené. Všechny tyto cíle se splnily a navázaná přátelství budou jistě dál pokračovat.